Hoppa till innehåll
Klimatbyrån

Visualisera hur det går med klimatomställningen i Sverige

Tillsammans med Klimatbyrån designade vi tjänsten klimatkollen.se. Siten är en del i Klimatbyråns arbete för att sätta klimatet högst upp på agendan inför valet genom att tydligt visa hur det går för kommunerna att minska koldioxidutsläppen i linje med Parisavtalet.

Öppen källkod för att utveckla tillsammans

Målet för utvecklingen i detta projekt var att utveckla en MVP, en Minimal Viable Product, dvs det absolut mest nödvändiga för att kunna lansera. Därefter vill vi vidareutveckla produkten tillsammans med användarna, andra utvecklare och andra organisationer. Redan första dagen då vi lanserade började nya förslag komma in från externa utvecklare och vi fick enormt mycket bra feedback på hur tjänsten kan utvecklas vidare. All källkod har varit öppen från första raden och finns tillgänglig på Github.

UX och process

En av de stora utmaningarna i projektet var att hitta en visualisering som är enkel att förstå och skapar ett material som går att dela - men som ändå bevarar all den komplexitet som finns i dessa frågor. Ett knep vi använde var att låta användaren få experimentera med siffrorna själv i det vi kallar ”din plan”,. Det gör att man får bättre känsla för förhållandet mellan utsläpp och den totala koldioxidbudget som varje kommun har. Koldioxidbudgeten är den totala mängd koldioxid som varje kommun har kvar att släppa ut för att hålla sig inom Parisavtalets 1,5-gradersmål och eftersom koldioxiden vi släpper ut stannar kvar och ackumuleras i atmosfären så är det viktigt att användaren förstår vikten av att minska utsläppen tidigt- annars blir det ännu svårare att nå klimatmålen senare.

Faktabaserad tjänst baserad på öppen data

Det är viktigt när man ska visa så viktig information att säkerställa att all data är spårbar hela vägen till källan. Därför har vi samarbetat med ClimateView som har ett bra API som möjliggör sökning i alla dessa datakällor på ett snabbt sätt. Vi använder även Wikidata och Open Street Map för information om kommuner samt SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, för information om vilka partier som styr i respektive kommun. Utsläppsdatan hämtas från Nationella emissionsdatabasen. Det här innebär att all information du ser i tjänsten även kommer att kunna uppdateras snabbt om källan ändras.

Klimatkollen för Stockholm

Genomslag i media

Redan på lanseringsdagen uppmärksammades Klimatkollen i flera  stora tidningar både i teknikpress som Ny Teknik  och affärspresssom DI.se. Under de två första veckorna sändes och publicerades ett 30-tal inslag och artiklar, även i flera P4-stationer och lokaltidningar både i de kommuner som ligger bra till och i kommuner som ligger efter. I flera fall intervjuades kommunrepresentanter, engagerade medborgare och stora utsläppare lokalt. Precis vad vi hade hoppats på.

Testa tjänsten

Testa gärna tjänsten och se hur bra din kommun är i förhållande till parisavtalet:

Klimatkollen.se

Utvalda case

 • Skatteverket

  Digitala kvitton printscreen

  Idag möjliggör digitala kvitton bedrägeri och försvårar skattekontroll. Kan vi skapa digitala fingeravtryck för kvitton utan att samla data om folk.

 • Skellefteå ansiktsigenkänning

  Barn i ett klassrum

  Kan man använda ansiktsigenkänning för att registrera närvaro i en skola? Vi hjälpte Skellefteå att hitta en teknisk lösning som skyddar integriteten.

 • Stella - Tjejjouren Väst

  Logotype för Stella App

  Mobilapp ger unga tjejer stöd dygnet runt.

 • Matcha kontraktet

  Bostäder

  Tryggare boendemiljö med automatisk spårning av olaglig andrahandsuthyrning.

 • Unique Logistics Solutions

  Person som lastar lådor vid en lastbil

  YSDS skeppar världens mest värdefulla varor inom konst, farma samt övriga branscher där inget får gå fel i logistik-kedjan

 • Klimatkollen.se

  konst

  Siten visar hur det går för kommunerna att minska koldioxidutsläppen i linje med Parisavtalet för att sätta klimatet högst upp på agendan inför valet.

 • Predictive Movement

  Kartvy som visar simulerade transporter och statistik om utsläpp och leveranstider i Arvidsjaurs kommun

  Dagens transporter är ineffektiva, vi startade ett forskningsprojekt för att effektivisera dem med AI och samarbete.

 • Vimla

  Vimla

  Digital plattform som strategisk framtidssatsning.

 • TRR

  TRR mobil

  Vi hjälper TRR ta en proaktiv roll på arbetsmarknaden och svara på behov om kompetensförsörjning genom att digitalisera TRRs hela företagserbjudande.

Nyfiken på vad vi kan göra tillsammans?