Vi sa upp vårt kontor i pandemin. Dags att tänka nytt

2021-06-09

Kontor

Prisbelönat kontor

2018 vann vårt Stockholmskontor i gamla Arkitekthögskolan (A House) pris för Sveriges snyggaste kontor av tidningen Lokalnytt. Nomineringen var: Kreativitet, uppfinningsrikedom och en vilja att utmana har blivit självgenererande kännetecken och är en del av företagets DNA. Kontoret ligger i Arkitekturskolans klassiska byggnad på Östermalm som nu går under namnet A House. Lokalerna har under senaste året förvandlats till en kreativ mötesplats för entreprenörer, start ups och andra kunskapsdrivna företag – ett perfekt sammanhang för Iteam.

Öppet kontorslanskap

Snabb och trygg övergång till hemifrånarbete

Men precis som hos många andra tjänsteföretag världen runt så har vi på Iteam - i spåren av Covid-19-pandemin - arbetat i stort sett uteslutande hemifrån i över ett år. På Iteam var vi otroligt snabba i att, direkt i mars 2020, från en dag till en annan växla från att jobba merparten av arbetstiden på kontor, till att jobba hemifrån. Digital mognad och tydlighet i arbetsprocesser gjorde att vi var väl förberedda. Vi tog vår dator och eventuell extra datorskärm under armen och gick hem. Svårare än så var det inte - alla arbetsverktyg var redan molnbaserade, vi identifierade oss digitalt för att komma in i bolagets tjänster. Vi signerade avtal, workshoppade och samarbetade sedan en god tid innan våren 2020 100% digitalt - så vi tappade ingen tid. Det var en skön känsla att så snabbt kunna dra sitt strå till stacken i att minska smittspridningen i landet.

Tak

Kontorslösa i Stockholmsregionen

Sedan i januari 2021 så har vi faktiskt inte ens haft ett fysiskt kontor i Stockholmsregionen - alltså inte ens ett folktomt kontor. Vi har istället förlitat oss på vårt fina kontor i Göteborg dit vi kunde hänvisa all fysisk post, flytta bolagets registrerade postadress etc. På Göteborgskontoret har vi haft medarbetare på plats med jämna mellanrum för att vittja postlådan, ta hand om växter - men även för att jobba fokuserat i små team då vi där kunnat träffas i små grupper med bibehållen distans. Det skadar ju inte heller att Göteborgskontoret har så underbar läge med vid utsikt över Järntorget och takåsarna i Masthugget.

Vi packade ihop hela Stockholmskontoret under vårvintern och gav samtliga medarbetare möjlighet att nyttja sin arbetsplatsutrustning i sina hem istället. Majoriteten av kontoret magasinerades kompakt, säkert och prydligt. Men, vi missade förstås inte tillfället att låna ut utvalda kontorsinredningsdetaljer så som konst, fåtöljer, skulpturer och andra “Iteam-ikoner” till våra medarbetare. Vi ville säkerställa att så mycket av Iteams materiella själ, karaktär och “fysiska kulturbärare” kunde fortsätta njutas av även under pandemin - så det kändes fint att kunna stötta lite extra på hemmakontor runt om i landet.

Det nya normala

Lokalkostnader står för en väsentligt del av kostnad för alla bolag. Vårt mål nu - i utgången av pandemin och in i det “nya normala” - är att verkligen tänka till, utgå från de faktiska behoven - och hitta ett nytt kontor i Stockholm. Vad ska vi egentligen göra där? Vilka jobbar där? Vad jobbar vi med och hur? Användarnas behov är nyckel till all framgång. Vi vet att när vi nyttjar vår kontorsyta smart - på ett sätt som gagnar både kunder och medarbetares behov - så vinner alla. Inte minst miljön. Är det ens försvarbart att ett bolag i vår bransch - med våra arbetsmetoder och kultur - hyr X kubikmeter uppvärmd eller nedkyld kontorsvolym dag ut och dag in, året runt utan anpassas efter våra faktiska behov?

Spännande att fundera på vilken lokal vi nu ska ha

Exakt hur vårt nästa Stockholmskontor ser ut, var det ligger och om det är ett traditionellt kontor eller inte - det vet vi inte än men har du spännande idéer på lokaler som du tror skulle passa oss, kanske en ateljé, en lägenhet eller en gammal biograf? Vi letar nu med öppna ögon efter vad som passar i kombination med allt vi och våra kunder har lärt sig under pandemin.

Vi digitaliserar bolag genom att utgå från användarens behov. Tillsammans kan vi gå starkare in i morgondagen. Välkommen!

Mikael

2022-06-15

Kodlunch – Mikael pratar om varför han älskar Elixir

Vår stjärnutvecklare Mikael berättar om glädjen att koda med Elixir

En större grupp kollegor umgås i ett kök/lounge.

2022-04-13

Vi fortsätter att rekrytera!

Att bygga relationer med omtanke och respekt är något vi alla kan göra för en bättre värld. I vår välkomnar vi både nya och gamla kollegor tillbaka.

Medarbetare som sitter i en lounge och pratar

2022-04-08

Vad är DesignOps och varför är det relevant?

I takt med att fler företag inser värdet av design ökar behovet att skala designfunktioner. Och det är precis det som DesignOps fokuserar på.

mobprogrammering team flow Iteam

2021-10-22

Riktig innovation kräver team flow

Hur kan ett utvecklingsteam bli ett hockeylag. Lösningen stavas Team Flow. Men hur gör vi för att uppnå detta?

Nya kollegor

2021-08-05

Hållbar digitalisering attraherar både kompetens och kunder :D

Hållbarhet och digital innovation sitter lika naturligt ihop som Batman och Robin

Tak

2021-06-18

Hur kan bostadspriserna förändras efter pandemin?

Location, location, location. Vad har Strindbergs hiss med huspriser att göra?

API

2021-06-16

Vad är ett API?

De flesta vet vad BNP är men få vet vad ett API är. Båda är komplicerade frågor som hjälper att känna till om man ska förstå hur samhället utvecklas.

Bild med text "Public money, public code"

2021-06-10

Vad är öppen källkod och varför ska du bry dig?

Öppen källkod är mycket mer än bara gratis programvara. Det är en filosofi som rimmar väl med demokratins värderingar.

Kontor

2021-06-09

Vi sa upp vårt kontor i pandemin. Dags att tänka nytt

Vi kombinerar det bästa från hemarbetet med en ny form av lokal

Christian Landgren i Logistikpodden

2021-06-03

Logistikpodden om Predictive Movement

Hur kommer framtidens transportsystem fungera? Kan AI hjälpa miljön?

En person som jobbar vid en dator

2021-05-18

Predictive Movement testas i Pajala

Predictive Movement är en samverkansplattform för att optimera transportsystemet. Denna veckan testar vi i Pajala.

Fyra personer i ett möte

2021-05-10

Jämställdhet på Iteam

2021 är Iteam ett techbolag med lika många kvinnor som män. Det tål att uppmärksammas!

Christian Landgren

2021-03-10

Tre snabba om #jobtech med Christian Landgren

Hur påverkar öppen källkod och öppen data arbetsmarknaden framöver?

Två utvecklare som samarbetar vid en dator.

2020-10-01

DX - upplevelsen som inte får glömmas

Developer Experience - hur skapar man lösningar som utvecklare ❤️ älskar?

Drönare

2020-09-03

Drönare för medicinleveranser

Hur skulle samhället förändras om vi kunde få drönarleveranser till varje stuga?